W pięknie ilustrowanym leksykonie znany i lubiany językoznawca, prof. Jerzy Bralczyk, omówił sto osiemdziesiąt jeden 'smacznych słów’. Są to w większości nazwy apetycznie brzmiących potraw, pozostałe służą jedzeniu lub się z nim kojarzą. Nie jest to jednak przewodnik kulinarny sensu stricto, ponieważ autor przede wszystkim delektuje się nie samym smakiem jedzenia, lecz słowami, ich brzmieniem, urodą i funkcją. Każde hasło zawiera krótki, aczkolwiek treściwy passus etymologiczny, co stanowi dopiero punkt wyjścia do zabawnych rozważań o pełnym często zaskakujących skojarzeń, przysłów ludowych, śmiesznych zwrotów i barwnych powiedzonek języku polskim. Od 'ananasa’ do 'żurku’ wiedzie szlak mądrej opowieści profesora prowadzonej w stylu gawędy poprzez pyszne słowa nie tylko z działu kulinariów, lecz również wielu innych dziedzin życia codziennego. To książka dla wszystkich, nie tylko dla smakoszy, jednak można porządnie zgłodnieć przy jej lekturze.
Dane szczegółowe
Autor: | Jerzy Bralczyk |
Projekt graficzny: | Andrzej Barecki |
Liczba stron: | 176 |
Liczba zdjęć: | 150 |
Format: | 160 × 235 mm |
ISBN: | 978-83-7576-535-9 |
Oprawa: | twarda |
Numer wydania: | I |
Rok wydania: | 2021 |
Język: | polski |
Okładka
Strony z książki
Zobacz także: